Šta učiniti kada donesete odluku da izradite fotografije

Ako ste pročitali prethodni tekst u kome se bavim razlozima zbog kojih treba izrađivati fotografije i ako ste odlučili da ste saglasni sa mojim stavom, znači da ste došli do trenutka kada treba pristupiti radnjama koje prethode izradi fotografija u foto laboratoriji.

Mi, foto laboranti, nismo zahtevne zanatlije. Dajte nam kadrove i mi ćemo Vam izraditi fotografije. Ali ( zašto uvek postoji neko ali? ), potrebno je da Vi odradite pripreme radnje i donesete neke odluke koje, ipak, samo Vi i Vaša porodica možete doneti.

Dakle, početni korak je odluka da se fotografije izrade. Zaključili ste da je moje objašnjenje o potrebi izrade fotografija ispravno i dovoljno da donesete takvu odluku.

Sledeći korak je odluka o laboratoriji za koju mislite da je dovoljno dobra da Vam omogući kvalitetnu i brzu izradu Vaših fotografija.

Ovu odluku sledi odluka o formatu fotografija koji želite. Najčešće je format uslovljen albumima koje već posedujete, jer su albumi za fotografije jedan od načešćih poklona koje dobijate. Uglavnom su predviđeni za format 10×15 ili 13x18cm. Prevedeno na narodski jezik, najmanja ili ona svadbarska.

Rešili ste i format. Dolazimo do vrste papira, odnosno premaza papira. Želite li da Vam fotografije sijaju ili da budu nežne i matirane. I jedan i drugi premaz ima svoje prednosti i svoje mane. Nekako, da gledam laički, više prednosti ima mat premaz, što znači da višak mana preostaje sjajnom premazu. Da objasnim. Sjajni premaz, pre svega, ima problem s otiscima prstiju. Znam. Niste se ogrešili o zakon. Samo ste izradili fotografije. Ali, zamislite Vaše sijajuće fotografje zamrljane otiscima prstiju. Znate i sami da je otisak posledica lučenja odrećenih masti preko kože prstiju, tako da površina Vaših besprekorno sjajnih fotografija najednom postaje umazana, a sadržaj fotografije blago mutan.

Za razliku od sjajne emulzije, mat ili Lustre emulzija je po površini blago hrapava i samim tim otisci nisu vidljivi. Lagao bih kada bih rekao da na ovoj emulziji ne ostavljate otiske. Svakako da ih ostavljate, ali su oni nevidljivi. Mat emulzija, pored estetsko higijenskog dela ima i prednost u toplini boja, kao i priodnosti kontrasta.

Dakle, topla preporuka je da izaberete mat, odnosno Lustre emulziju, ali, ako volite da fotografije sijaju, izaći će Vam svaka laboratorija koja drži do sebe u susret.

Zašto kažem da će Vam u susret izaći laboratorija koja drži do sebe? Zato što takve laboratorije imaju u ponudi različite vrste papira sa različitim emulzijama. Dakle, za sve ukuse i sve želje.

Kada ste sve te “teške“ odluke doneli, dolazimo do najbitnije odluke. Koje kadrove, odnosno snimke, izraditi? Treba pregledati gomilu kadrova iz svih arhiva koje posedujete, izdvojiti one koje želite da završe na papiru i u albumu, sve to sortirati i odneti foto laborantu. Uh. Čeka Vas težak posao. Ali, taj posao je i zabavan, jer sve kadrove koje godinama niste pogledali, sada, hteli Vi to ili ne, morate da vidite i od njih izaberete određeni broj koji ćete izraditi.

Spojite lepo sa korisnim. Podsetite se raznih događaja sa porodicom i ujedno, uz evociranje uspomena, izdvajajte kadrove za izradu. Nemojte se uplašiti. Izbor će pasti na mnogo više kadrova nego što ste planirali. Uvek je tako. Da biste izbegli odustajanje od cele akcije (jer nisam u stanju ni par kadrova da odvojim kako treba), pogledajte još jedan put svaki odvojeni kadar i vrlo brzo ćete izbaciti sve ono što baš i ne mora da se izradi. Nemojte zaboraviti da u svim foto laboratorijama važi pravilo: što više fotografija, povoljnija cena.

Izabrane fotografije smestite u folder koji ćete napraviti namenski i nazvati ga (najčešće) ZA IZRADU i veliki deo posla ste obavili. Mogao bih reći i najteži i najveći.

Ostalo je samo da odlučite kako ćete dostaviti foto laboratoriji kadrove za izradu.

Naša laboratorija u ponudi ima mogućnost ONLINE poručivanja fotografija, sa dostavom po izradi na kućnu adresu kurirskom službom i plaćanje pouzećem. Dakle, izrada iz fotelje. Primamo Vaše fajlove i putem Viber aplikacije, a svakako da nam kadrove možete poslati na naš e-mail.

Ako Vam je ovo previše tehnologije, a iz Požarevca ste, prebacite folder sa kadrovima na fleš drajv i donesite nam ga u foto laboratoriju. Ponesite i telefon sa sobom, jer ćete se možda setiti i nekih skorijih kadrova koje niste smestili u folder, a izradili bi ih. Lako ćemo ih prebaciti blu tutom ili putem kabla.

Kada kadrove pretvorimo u papirne fotografije, dostavićemo Vam ih ili ćete sami doći po njih, zavisno od Vaše želje.

I to je to. Deluje komplikovano, ali, priznaćete, glava Vas više ne boli. Već sledeći put će sve biti vrlo, vrlo lako.

Related Blog

Leave a CommentYour email address will not be published.